HEX

Dit blog kan worden gebruikt om bij een bezoek aan het mooie plaatsje Beek (in Gelderland, tegen Nijmegen) de locaties te zien waar de gebeurtenissen in Thomas Olde Heuvelt’s roman “Hex” zich afspelen. Als je de belangrijkste locaties wilt zien kost dat ongeveer een halve dag. Als het heeft geregend is het handig om goede wandelschoenen of kaplaarzen te dragen bij het verkennen van Keteldal en Smorenhoek (punt 10 en 11).
De verwijzingen naar hoofdstukken zijn gebaseerd op het ebook met e-ISBN 978 90 245 7531 2, (c) 2013, 2016 Thomas Olde Heuvelt en uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam.

1
De route begint bij het de meest afgelegen locatie – Rijksstraatweg 188, “tegen het stijl oplopend Filosofendal (…) tegen de Duitse grens aan de voet van de Duivelsberg”. Dit is het meest oostelijke punt van Beek, vrijwel tegen de N325. Hier woont de familie De Graaf, en vinden ook de dramatische gebeurtenissen van hfdst 22 plaats. Het is geen bestaand adres – er is geen hoger nummer dan 186. De Filosofenbeek loopt er langs, richting het Wylermeer (uitgesproken als “Wielermeer”). In hfdst 14 is de Filosofenbeek rood van bloed. Achter het huis van de familie De Graaf heeft Katharina van Wyler tot haar dood in 1666 gewoond.

We beginnen de wandeling naar het centrum van Beek, richting het westen, langs de in hfdst 3 genoemde keien. Aan de zuidkant van de weg staan een aantal prachtige huizen, alsmede Hotel de Musschenberg (de eigenares is helemaal geen fan van het boek :-).

2
Na ongeveer 600 meter lopen zien we links de Van Randwijckweg die de heuvel op gaat richting Berg en Dal. Het uit 1912 stammende gebouw met het opvallende opschrift “Gem: Electriciteits Werken – Nijmegen” is in het boek het hoofdkwartier van HEX. Tegenwoordig zit hier het Antiquariaat Supplement Beeld-en Boekwerken (www.supplementboek.nl), maar vroeger was dit een transformator-gebouw ten behoeve van het zogenaamde Bergspoor (Lijn 2), en daarna nog een VVV kantoor.

3
Als we ongeveer 50 meter verder naar het westen lopen komen we bij het “Dorpsplein” – niet echt een dorpsplein maar een klein kerkje (Het Kleine Bartholomeuskerkje) met een bescheiden begraafplaats en wat wegen eromheen. In hfdst 4 lezen we dat de cel met Arthur Swinckels onder dit kerkje ligt.

Slagerij en Lunchroom Holst (van Gemma Holst, lid van HEX en moeder van Jelmer) ligt aan de Nieuwe Holleweg ten zuiden van het kerkje. Tegenwoordig is dat een plek waar een toneelgroep in een voormalige slagerij optreedt.

Rondom dit kerkje gebeuren veel dingen in het boek, in eerste instantie de #lantaarnpaaltest, aan de oostzijde van de begraafplaats in hfdst 4 (aan de Nieuwe Holleweg).
Het pannenkoekenhuis De Heksenkring dat in het boek wordt genoemd bestaat niet, en dus ook niet het terras vanwaar dat experiment in oostelijke richting werd bekeken. Maar dat zou dan moeten liggen op de plek van Jos Peters Wijnkoperij.
De oude dames die eveneens getuige waren van het experiment houden zich op bij het beeld van de Bronzen Wasvrouw op de noordoost-hoek van de begraafplaats.

Aan de zuidwesthoek van de begraafplaats ligt eetcafé De Witte, in hfdst 5 ’t Wittecke genoemd. In hfdst 23 vindt de begrafenis van Timo in de serre die erachter ligt plaats.

Het Wickervrouw ritueel uit hfdst 10 gebeurt op de kruising van de Nieuwe Holleweg en de Rijksstraatweg, evenals de geseling van Jelmer (hfdst 21). Vanaf het direct aan dit kruispunt gelegen hotel ’t Spijker, “keek (Katharina) toe op het balkon, centraal op de voorgevel” naar die geseling. Ook in hfdst 6, nadat de heks een “home encounter” bij de recentelijk naar Beek verhuisde Van Aerendoncks heeft, is ze in hotel ‘t Spijker verschenen.

4
We vervolgen de route ongeveer 200 meter verder naar het westen over de Rijksstraatweg. Aan de linkerkant, daar waar de Verbindingsweg aan de rechterkant op de Rijksstraatweg uitkomt, bevindt zich het Waterrad Beek. Een mooi plekje, wat in het boek alleen in hfdst 14 wordt genoemd, wanneer zowel de Kastanjebeek alhier en de Filosofenbeek aan de andere kant van het dorp rood kleuren van het bloed.

In één moeite door staat aan de overkant van de Rijksstraatweg het Gemeentehuis (sinds 1 januari 2015 niet meer in gebruik als gemeentehuis). In hfdst 21 wordt de geselkat waarmee Jelmer wordt gestraft uit de Kleine Raadzaal van dit gemeentehuis gehaald.

Nu kan worden gekozen een uurtje meer of een uurtje minder aan wandelen kwijt te zijn, want de volgende twee locaties liggen een beetje uit de route en zijn ook beperkter interessant…
Indien ze kunnen worden geskipt: loop de Verbindingsweg in en loop na de flauwe bocht naar rechts rechtdoor de Waterstraat in. Ga verder bij punt 7.
Indien ze niet kunnen worden overgeslagen, ga meteen verder bij punt 5.

5
Loop de Verbindingsweg in. Voorbij de Van Hasseltstraat (links) de Verbindingsweg naar links in de richting van de verkeerslichten volgen. Vervolgens de eerst volgende weg links (Roemer Visscherstraat) in. Loop deze ongeveer 100 meter af tot de T-kruising met de Vondelstraat. In deze straat, “bij mevrouw Tielrode” op een niet nader gespecificeerd huisnummer, verscheen Katharina na de #lantaarnpaaltest (hfdst 5). Sla op de T-kruising rechtsaf de Vondelstraat in tot het eind, de Gelderhorstlaan.

6
Sla linksaf de Gelderhorstlaan in. Ga de tweede weg links in, de Potgieterstraat (de eerste mogelijkheid links is de Nesciostraat). Burak Sayer woont hier. Het incident met Fledder en Jelmer en het Stanleymes uit hfdst 12 gebeurt hier. Het boek zegt dat het een rijtjeshuis is met een steegje ernaast. In de straat staan alleen twee-onder-één-kap woningen en alleen naast huisnummer 2 is iets wat je een steegje zou kunnen noemen.

Loop weer terug naar de Verbindingsweg, sla daar rechtsaf. Ga na het binnengaan van de 30 km zone linksaf de Waterstraat in.

7
De Waterstraat ongeveer 250 meter volgen tot aan de linkerkant de Plus van Nico de Witt verschijnt. Loop vóór de parkeerplaats de Akenshof in en volg op die op het eind naar rechts. Op een gegeven moment lopen we achter de Nico de Witt, waar in hfdst 9 het Ray Ban experiment plaatsvond.

8
Loop door, helemaal om de Plus heen, of loop terug naar de voorkant bij de parkeerplaats. Dit is de plek waar het boek opende, waar Katharina werd verborgen onder een nep-draaiorgel in hfdst 1.

9
Loop verder (volg de Waterstraat naar het zuiden tot het bekende kruispunt van punt 3) en sla linksaf de Rijksstraatweg op. Na ongeveer 100 meter ligt links, na een bloemenwinkel, de Hubertushal op een meter of 50 van de weg. Deze sporthal is het toneel van het proces in hfdst 20, waar Jelmer en twee andere jongens middeleeuwse lijfstraffen krijgen opgelegd.

10
We vervolgen de route naar het Keteldal. Volgens het boek hingen hier geen camera’s meer, wat Gemma Holst in staat stelde om Katharina bij wijze van zoenoffer stiekem haar legendarische ganzenborstpaté te brengen (hfdst 8). Tegenover het links gelegen Rijksstraatweg 231a ligt, rechtsaf, het verharde pad dat Keteldal heet.

Na ongeveer 300 meter verwordt dit tot nauwelijks meer dan een karrespoor, op welk moment er een pad naar links gaat (vanaf hier is het aan te raden laarzen te dragen als het heeft geregend).

Enkele tientallen meters verderop is voor te stellen dat de verregende ganzenborstpaté aan de Wylerheks werd aangeboden.

11
Loop het pad verder de heuvel op en houd links aan. Na ongeveer 200 meter kom je bij de open plek in het bos die Smorenhoek heet. En aan de nu voor ons rechts zichtbare bosrand (ten oosten) bood Gemma in hfdst 14 de levende pauw in de Nico de Witt big shopper aan Katherina aan.

Het is nu mogelijk terug naar de Rijksstraatweg te lopen via het Keteldal, maar je kunt ook doorlopen en links aan blijven houden om door de Smorenhoek heen verder naar de Rijksstraatweg te lopen. Dan kom je ten oosten van Hotel de Musschenberg uit.

Extra:

  1. De Van Aerendoncks zeggen, in hfdst 6, dat ze hebben gegeten in het pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg op de Duivelsberg. Er gebeurt hier verder niets in het boek, maar het is te voet (met goed schoeisel, vanaf het pad links naast Rijksstraatweg 186) en ook met de auto (Duivelsberg 1, 024-6841439, www.duivelsberg.nl) goed te bereiken en zeker de moeite van een gastronomisch bezoek waard. Heel lekkere pannenkoeken!
  2. Polderdetentie. Volgens het boek vond dat plaats in een bunker in de Ooijpolder, 6 km buiten het dorp. De Ooijpolder ligt ter noordwesten van Beek, en valt buiten het bereik van deze blog.

Plattegronden en lijst van locaties:

A Naambord Beek
B De plek waar geen huisnummer 188 is
C Filosofenbeek
D Keien
E HEX hoofdlkwartoer
F Kleine Bartholomeus Kerkje
G Slagerij Holst
H De Bronzen Wasvrouw
I De Witte
J Hotel ‘t Spijker
K Waterrad van Beek
L Gemeentehuis
M Vondelstraat
N Potgieterstraat
O Het huis waar misschien Burak woont
P Steegje achter Nico de Witt
Q Plus Nico de Witt
R Hubertushal
S Keteldal ingang
T Begin van zandpad
U Keteldal
V Smorenhoek

Foto credits: De Hex dame vond ik op Facebook op de site van Anja Sylvie Postma; de auteur bij het Waterrad van Beek komt van de site van De Gelderlander. Andere foto’s gemaakt door mij.